جزیره لارک ؛ فیروزه‌ای درخشان بر حریر آبی خلیج فارس(خواندن 14 دقیقه)

جزیره لارک
جزیره لارک

جزیره لارک ، جزیره‌ای است در خلیج همیشگی فارس. این جزیرۀ زیبا و دیدنی در محدودۀ استان هرمزگان قرار گرفته است. اگر بخواهید دقیق‌تر بدانید لازم است بگویم جزیرۀ لارک در تنگۀ هرمز واقع شده است. خلیج فارس حریری آبی رنگ، مرصع به جواهرات رنگارنگ و گران‌قدر است. جزیرۀ لارک یکی دیگر از جواهرات درخشان و ارزشمند بر این پهنۀ وسیع و آبی است. جزیرۀ لارک برخلاف جذابیت‌های بسیار و شگفتی‌های بی‌شمار طبیعی که در قلب خود نهفته است از چشمان کنجکاو و جویای گردشگران پنهان مانده است. به همین دلیل در این مقاله میزبون قصد دارد به جزیرۀ لارک سفر کند. از فرازها و فرودهایش بگوید. زیبایی‌های بی‌مثالش را شرح دهد. از شگفتی‌های شگرف طبیعتش پرده بردارد. فقط و فقط به این امید که این جزیرۀ جذاب و تماشایی بیش از پیش مورد توجه گردشگران عزیز قرار بگیرد. فراموش نکنید توجه گردشگران همیشه در طول تاریخ جهان موجب رونق و شکوفایی شهرها و آبادی‌ها بوده است. ضمن اینکه تماشای جذابیت‌های خاص طبیعت نه تنها خالی از لطف نیست بلکه به کوله‌بار تجربه خواهد افزود و روح را جلا خواهد بخشید. بنابراین برای سفر به جزیرۀ بی‌مثال لارک در خلیج فارس با میزبون همراه باشید.

سفر به جزیرۀ لارک همراه با میزبون

تاریخچه جزیره لارک 

جزیره لارک یک جزیره خوش آب و هوا در جنوب شرقی ایران است با وجود جمعیت اندک آن اتفاقات زیادی را تجربه کرده است. پرتغالی‌ها در زمان حضور در خلیج فارس، در جزیره لارک نیز ساکن بودند و در طی جنگ‌های بین ایران و عراق، درگیری‌های متعددی در پیرامون این جزیره رخ داد. جزیره لارک چیزی در حدود ۷۷ کیلومتر مربع مساحت دارد و جمعیت بر آورد شده در آن حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ خانوار است. این جزیره با جزیره قشم ۱۶ کیلومتر، با جزیره هنگام ۵۱ کیلومتر، با جزیره هرمز ۲۲ کیلومتر و با بندر عباس ۳۱ کیلومتر فاصله دارد. جزیره لارک از کوه‌های آتشفشانی مخروطی شکل تشکیل شده است که قله بلندترین آن‌ها حدود ۱۳۸ متر از سطح زمین فاصله دارد. آب و هوای مناسب، هوای پاکیزه و طبیعت بکر جزیره لارک سبب شده است که سالانه افراد زیادی به این جزیره سفر کنند. اگر به طبیعت و جهانگردی علاقه دارید نباید این جزیره فوق العاده را از دست بدهید.

جزیره لارک کجاست؟

در جنوب ایران زیبا، در حاشیۀ خلیج فارس جواهرنشان، در محدودۀ افسانه‌ای استان هرمزگان، در همسایگی بندرعباس و جزیرۀ هرمز و جزیرۀ قشم، جزیره‌ای کوچک و خلوت و دنج وجود دارد. در این جزیرۀ کوچک تا چشم کار کند کوه‌هایی آتشفشانی و مخروطی دیده می‌شود. در میان این کوه‌های مخروطی و آتشفشانی مردمانی خون‌گرم و مهربان زندگی می‌کنند. مردمانی که قلب‌شان هم‌چون گرمای سوزان آتشفشان‌های جزیره گرم و مهربان است و شغل‌شان حضور در خلیج فارس است و روزی‌شان در اعماق آب‌های نیلگون خلیج فارس رشد می‌کند و به سوی‌شان می‌شتابد. شاید باورتان نشود اما لطیف‌ترین و خوشمزه‌ترین ماهی‌ها به دستان همین مردان توانمند به ساحل می‌رسند، در معرض فروش قرار می‌گیرند، بر سر سفره‌های رنگین گذاسته می‌شوند و چه محفل بسیاری را که رونق نمی‌بخشند.

جمعیت اندک و توجه محدود به جزیرۀ لارک حکمت‌هایی داشته است. از جملۀ مهمترین این حکمت‌ها لازم است به طبیعت بکر و دست‌نخوردۀ این خاک گران‌قدر اشاره کنم. اگر مشتاق هستید طبیعت را به دور از نقاب صنعت و تکنولوژی ببینید جزیرۀ لارک این فرصت بی‌مثال را در اختیار شما قرار خواهد داد.

پ.ن: مردم جزیره لارک با گویشی خاص از زبان لری صحبت می‌کنند. نام این گویش خاص کُمرازی ثبت شده است. شاید جالب باشد بدانید که در جزیرۀ لارک تنها ۲۰۰ یا شاید ۳۰۰ خانواده ساکن هستند.

موقعیت مکانی جزیره لارک

همان طور که ذکر شد جزیرۀ لارک دقیقاً در تنگۀ هرمز قرار گرفته است و همان طور که می‌دانید تنگۀ هرمز از اهمیت سیاسی اقتصادی و استراتژیک ویژه‌ای برخوردار است. به همین دلیل جزیرۀ لارک از روزگاران گذشته مدام مورد توجه و تجاوز بیگانگان واقع شده است. در واقع موقعیت مکانی ویژۀ جزیرۀ لارک سبب شد تاسال‌ها پیش این جزیره تحت سلطه و اشغال پرتغالی‌ها قرار بگیرد. آثار و نشانه‌های پرتغالی‌ها در جزیرۀ لارک هنوز باقی مانده است. در سفر به جزیرۀ لارک امکان بازدید از این آثار تاریخی وجود دارد. به جز پرتغالی‌ها، این جزیره در تصرف هلندی‌ها و انگلیسی‌ها نیز بوده و تاسیسات و قلعه‌های نظامی آن‌ها هنوز در جزیره لارک دیده می‌شوند. جزیره لارک در دوران سلطنت شاه عباس صفوی به همراه جزایر تنگه هرمز به تصرف ایران درآمد. در قرن هجدهم میلادی نایحه تنگه هرمز و جزایر موجود در آن توجه اعراب عمان و اعراب جواسم را به خود جلب می‌کردند، از این رو در آن دوران این جزیره جز جزایر مهم محسوب می‌شده است.

قلعۀ پرتغالی‌ها در جزیرۀ لارک

ماجرای حضور پرتغالی‌ها در خلیج فارس یا به عبارتی دیگر در جنوب ایران زمین مربوط به دوران صفویه است. در آن دوره پرتغالی‌ها و انگلیسی‌ها از یک سو و دولت عثمانی از سویی دیگر به ایران زمین وارد شدند. در بیشتر یا شاید تمام جزایر خلیج فارس آثار پرتغالی‌ها به چشم می‌خورد. قلعۀ بازمانده از پرتغالی‌ها در جزیرۀ لارک قلعه‌ای بزرگ است و این روزها قرار است مورد بازسازی و مرمت قرار بگیرد. این بنا به هر حال بخشی از تاریخ این مرز و بوم را یدک می‌کشد. قلعه پرتغالی‌های جزیره لارک از نظر قدمت با قلعه پرتغالی‌های جزیره هرمز و جزیره قشم هم‌دوره به حساب می‌آید. این قلعه از سنگ‌های مرجانی و دریایی و ملات ساروج ساخته شده بود و به دلیل ستون‌های چوبی‌ای که دارد همچنان پابرجا مانده است. گفتنی است این قلعه از نظر مساحت بعد از قلعه جزیره هرمز، بزرگ‌ترین قلعه پرتغالی‌ها در خلیج فارس به شمار می‌رود.

پ.ن: در جزیرۀ لارک تنها قلعه‌ای بزرگ از پرتغالی‌ها به یادگار باقی مانده است. در حالی که در جزایر قشم و هرمز توپ‌های پرتغالی به وضوح باقی مانده‌اند. شاید پرتغالی‌ها از جزیرۀ لارک به عنوان اتاق فکر یا محلی برای تجمع استفاده می‌کرده‌اند و تجهیزات نظامی خود را در جزایر قشم و هرمز قرار داده بوده‌اند.

جاذبه‌های گردشگری و تاریخی در جزیره لارک

قدمت دیرینۀ جزیرۀ لارک سبب شده است این جزیرۀ جذاب و تماشایی در روزگار ما جاذبه‌های تاریخی بسیاری در خود داشته باشد که به خاطر دیدار از آن جاذبه‌ها که هم‌چون دفترچۀ خاطراتی سرگذشت پرماجرای خود را بر آن نوشته است گردشگران بسیاری را به سمت خود جذب کند. شک نداشته باشید جزیرۀ لارک دوست دارد همچنان زنده بماند و فراموش نکنید رفت و آمد گردشگران به این جزیره درست مثل جریان خود در شریان‌های حیاتی این جزیره است. گردشگران مایۀ زندگی شهرها و آبادی‌ها هستند. انسان زنده است و زندگی می‌بخشد. انسان خلاق است و شکوفایی و رونق می‌بخشد. انسان با ذهنی فعال خاطره‌ها را به خاطر می‌سپارد و از آن‌ها قصه می‌سازد. پس بیهوده نیست که انسان اشرف مخلوقات است.

در جزیرۀ لارک خانه‌هایی صد ساله و گاه حتی دویست ساله به چشم می‌خورد. دیدار از این خانه‌های کهنسال قصه‌های بسیاری از سبک زندگی پیشینیان ر این جزیره را باز می‌گوید. به علاوه اینکه در جزیرۀ لارک یک فانوس دریایی قدیمی و یک کشتی نیمه غرق شده نیز به چشم می‌خورد. دیدار از این فانوس دریایی و کشتی نیز خالی از لطف نخواهد بود.

قلعه پرتغالی‌ها در جزیره لارک

یکی از مهم‌ترین جاذبه‌های تاریخی و دیدنی که در جزیره لارک وجود دارد، قلعه پرتغالی است. همان طور که از نام این قلعه مشخص است، مربوط به دورانی است که پرتغالی‌ها بر خلیج فارس حکومت می‌کردند. زمان ساخت قلعه به دوره صفویان باز می‌گردد. علاوه بر جزیره لارک، در جزایر قشم و هرمز نیز نمونه‌هایی از قلعه پرتغالی وجود دارد. در ساخت این قلعه از ساروج و سنگ‌هایی استفاده شده  که مرجانی بوده و یا از دریا آمده‌اند. بعد از قلعه جزیره هرمز، قلعه پرتغالی‌های واقع در جزیره لارک بزرگترین قلعه‌ای است که در این منطقه به دست پرتغالی‌ها درست شده است.

برج فانوس دریایی

خوشبختانه مردم جزیره لارک منازل خود را در نزدیکی بخش‌های دیدنی جزیره ساخته‌اند. یکی دیگر از دیدنی‌ترین مکان‌هایی که در لارک می‌توانید ببینید، برج فانوس دریایی است. این فانوس دریایی تنها ۴ کیلومتر از ساکنان جزیره دور بوده و می‌توانید حتی با پای پیاده نیز به دیدن برج بیایید. برج بلند بوده و از دور نیز می‌توانید به راحتی آن را مشاهده کنید.

کشتی سوخته

هرجا که جزیره کهنی باشد، ردپای کشتی‌ها هم دیده می‌شود. کشتی سوخته یکی از مشهورترین جاذبه‌های دیدنی است که در جزیره لارک می‌توانید از آن دیدن کنید. این کشتی بین جزیره لارک و قشم قرار گرفته و به یکی از معروف‌ترین سایت‌های شنای منطقه نیز تبدیل شده است. عمق سایت ۲۸ تا ۴۰ متر بوده و میدان دید شما ۳ الی ۶ متر خواهد بود. این کشتی اگرچه روزگاری مسئولیت‌های بزرگی داشته، اما اکنون در زیر دریا خفته و به مامن جانداران آبزی مانند شیر ماهی، باراکودا، هامور و جاش تبدیل شده است.

شب‌های درخشان در خلیج فارس

یکی از آرزوهای بزرگ شهرنشینان، مخصوصاً ساکنان شهرهای بزرگ تماشای آسمان صاف و پرستاره است. اگر شما هم چنین آرزوی زیبایی را در دل می‌پرورانید لازم است به سمت جنوب ایران زمین یعنی جزیرۀ لارک سفر کنید. آسمان این جزیرۀ بی‌همتا، صاف و مهتابی است. هنوز دوده و غبار و آلودگی زیبایی‌های این آسمان را در خود محو و پنهان نکرده است. هنوز برق چراغ‌های صنعتی بر ستارگان آسمانی غلبه نکرده و شاید باوش سخت باشد اما لازم است بدانید که هنوز ستارگان در آسمان این جزیره می‌درخشند. پس برای تماشای این نگارۀ بی‌مثال شتاب کنید.

وقتی به جزیرۀ لارک رسیدید، وقتی شب‌هنگام تصمیم گرفتید در کمال آرامش و فراغ خاطر به آسمان پرستارۀ جزیره چشم بدوزید، به سمت ساحل بروید. در ساحل نقره‌فام جزیرۀ فیروزه‌ای لارک با جلوه‌ای خاص از طبیعت روبه‌رو خواهید شد. چون در این هنگام خواهید دید که نه تنها ستارگانی بر پهنۀ آسمان می‌درخشند بلکه در زیر قدم‌های شما نیز ستارگانی آبی رنگ در حال درخشش هستند. با این تفاوت که ستارگان گسترده بر پهنۀ زمین همراه با سمفونی گوش‌نواز خلیج فارس می‌رقصند و در حین اجرای نمایش به شما خوش‌آمد می‌گویند. با ستارگان زمینی هم‌نوا شوید. زیبایی زیستن را هم‌چون یک لیوان شیر سفید سرد سربکشید.

اجاره ویلا در قشم

ساحل نقره‌فام در جزیره لارک

شاید احساس کنید اطلاق تعبیر نقره‌فام‌بودن به ساحل جزیرۀ لارک تنها یک ادعای شاعرانه است. اما باید به تصویر با دقت نگاه کنید و با چشمان خود ببینید که این ساحل واقعاً نقره‌فام است و در معرض تلألؤ خورشید هم‌چون ذرات نقره که نقش بر خاک شده باشند می‌درخشد. خاک جزیرۀ لارک خاکی گران‌بها به شمار می‌رود. در این خاک معادن بسیاری وجود دارد و به همین دلیل انتظار عجایب بسیار نیز می‌رود.

پ.ن: در جزیرۀ لارک معادن بسیاری از جمله معادن گوگرد، سنگ آهن، خاک سرخ و نمک وجود دارد. سرتاسر این خاک ارزشمند است. گویی در تمام این جزیره خاک طلا و نقره پاشیده‌اند.

خلیج پایدار، سرافراز، ارزشمند، اسرارآمیز و همیشگی فارس

آب صاف، پاک و شفاف در ساحل جزیرۀ لارک

یکی دیگر از شگفتی‌های به حق شگرف جزیرۀ لارک آب صاف، پاک و شفاف در ساحل این جزیره است. باورتان می‌شود آب در منطقه‌ای خاص به قدری صاف، پاک و شفاف باشد که به راحتی امکان تماشای زندگی آبزیان در زیر آب را فراهم کند! اگر برای شما هم جالب است زندگی در جریان در زیر آب‌های نیلگون خلیج فارس را با چشم غیر مسلح و نه از طریق تلویزیون و نه با کمک سایر ابزارهای دید ببینید همین حالا بار سفر را ببندید و رهسپار جزیرۀ منحصر به فرد لارک شوید.

پ.ن: یکی از سوغاتی‌های خاصی که می‌توانید از جزیرۀ لارک برای عزیزان خود ببرید صدف‌های کنار ساحل است.

گورستان قدیمی در جزیرۀ لارک

نام گورستان همیشه اندوه و غم را همراه با خود یدک می‌کشد. اما دیدار از گورستان قدیمی جزیرۀ لارک خالی از لطف نیست. مردم لارک رسم جالب و زیبایی دارند. آن‌ها بر سر هر قبر آتشدانی تعبیه کرده‌اند و در آن آتشدان اسپند، عود و کندر می‌سوزانند. سوختن این گیاهان خشبو بر فراز قبرها رایحه‌ای معنوی و دلنشین ایجاد می‌کند. مردم لارک هر هفته در شب‌های جمعه با قرار دادن اسپند و کندر و گاهی هم عود در آتشدان‌ها از رفتگان خود یاد می‌کنند.

پ.ن: آتشدان‌ها در این گورستان از جنس سفال پخته هستند و سنگ قبرها از جنس مرجان دریایی. تمام این عوامل در کنار هم سبب شده‌اند که این گورستان در تمام جهان منحصر به فرد و بی‌مانند باشد.

سفر به جزیرۀ لارک

به منظور دیدار از شگفتی‌های جزیرۀ لارک بهتر است ابتدا به قشم سفر کنید. با اجاره آپارتمان در قشم اقامت داشته باشید و سپس در یکی از روزهای سفر به قصد گشت و گذار راه خود را به سمت جزیرۀ لارک کج کنید. متأسفانه هنوز در جزیرۀ لارک امکانات لازم برای اقامت گردشگران مهیا نشده است. البته چون این جزیره به لحاظ استراتژیک از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است احتمالاً هرگز به منظور گردشگری توسعه پیدا نمی‌کند. اما به هر حال سفر به این جزیره سرشار از شگفتی و زیبایی است. این سفر شیرین و جذاب را حتماً تجربه کنید.

پ.ن: بهترین زمان برای سفر به جزیرۀ لارک نیمۀ دوم سال یعنی فصل سرما یا همان پاییز و زمستان خودمان است.

سفر به جزیرۀ لارک به سلامت.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید